П`ятниця, 26.04.2024, 13:06                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2016 » Травень » 18 » Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі ...
17:35
Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі ...

У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому.

День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Це свято, що зародилося в 2006 році, на жаль, не має державного статусу, але тим не менше, з кожним роком набуває все більшої популярності. Це відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу.

З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВКИ

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е.

Цікаво, що перші вишивки на території України з'явилися ще за скіфів. Археологічні розкопки підтверджують, що знайдені на Черкащині фігурки чоловіків, створені ще у VI столітті, в своєму оздобленні мають не тільки структурні особливості україн-ського одягу XVIII-XIX століть, а й елементи давнього орнаменту. Про той же орнамент розповідав і арабський мандрівник у своїх описах русів, які датуються Х століттям. Тому варто схилитися перед цим феноменом, що пройшов через стільки століть і повернувся до сучасних жителів нашої України.

ПРАДАВНІ ОРНАМЕНТИ-ОБЕРЕГИ

Основна функція вишивки – оздоблення. Проте здавна вишита сорочка виконувала не менш важливу місію оберега. Орнаменти на вишиванках та рушниках несуть у собі глубокий зміст, корені якого сягають ще у слов’янську міфологію.

Геометричні візерунки – найпоширеніші серед орнаментів. Ромб – стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи - приносив добру удачу та процвітання. Хвилясті лінії – символ води – уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні – символ землі – родючість. Колокрес (хрест у колі) – знак сонця, що відводить зло, а криж (рівносторонній хрест) – знак вогню, що символізує духовне очищення.

Популярні у вишивці і рослинні мотиви. Листя дубу – символ сили та міцності, а калина – символ краси. У поєднанні ці символи часто зустрічалися на чоловічих сорочках. Мак – символ родючості та пам’яті роду, а китиці винограду уособлювали радість та сімейне життя. Троянди символізували кохання та молодість, а барвінок – вірність та вічність буття.

Зображення тварин та птахів, зокрема голубів, півнів та коней, защихали людину від злих сил. Вишиті парою птахисимволізували шлюбну пару, а ластівки – добрі новини.

Вишита сорочка. Хрестики дрібненькі — 
В них сплелись надія, віра і любов... 
Пісня українська, щебет соловейка 
На зло яничарам повернулись знов. 
Онукам і дітям вишиту сорочку 
Даруймо на свято і на кожний день. 
До ніг України кладімо віночки, 
Сплетені з любові і наших пісень.

 

Українська вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою. Символічні кольори – червоне і чорне, як у пісні, ними пройнята вся історія нашого народу. Одним із безумовних феноменів вишиванки є те, що за багатовікову історію свого існування, попри всі історичні події, вона все ж таки зуміла зберегти свій первісний вигляд і пронести його крізь століття.

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка- вишиванка – є головним оберегом людини.

Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину, чужу вишиванку одягати не слід, бо вважається, що таким чином можна «перебрати» на себе чужу долю.

Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. В українців є такий вислів: «Народитися в сорочці» - бути щасливим у житті. Тому сорочка - це не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.

Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину, чужу вишиванку одягати не слід, бо вважається, що таким чином можна «перебрати» на себе чужу долю.

Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. В українців є такий вислів: «Народитися в сорочці» - бути щасливим у житті. Тому сорочка - це не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.

Сорочка-оберіг


Вишивала мама синіми нитками, --
зацвіли волошки буйно між житами.
Узяла матуся червоненьку нитку, --
запалали маки у пшениці влітку.

Текст, що розкривається


Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали квіти України:
маки та волошки, мальви біля хати.
Долю для дитини вишивала мати.

Шила-вишивали хрестики зелені, --
зашуміло листя на вербі й калині.
Золотилось сонце у розлогій кроні.
Вишивала долю, наче по долоні.

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали символи Вкраїни:
і верба, й калина, сонях біля хати.
Щастя для дитини вишивала мати.

Білими по білім вишивала ненька,
до ниток вплітала всю любов серденька.
Дрібно гаптувала росяні мережки,
щоб не заростали у дитинство стежки.

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стала рідна Україна.
Мамину турботу збереже сорочка,
захистять від лиха хрестиків рядочки.       
                                          Леся Вознюк

Українська вишивка сьогодні — складне, багатогранне явище, що розвивається в сфері традиційно-побутового, самодіяльного мистецтва та творчості художників-професіоналів. У відомих осередках вишивання — таких, як Косів, Клембівка, Полтава, Черкаси, Львів та інші,—створені підприємства художніх промислів, що відроджують і далі розвивають класичні надбання кожного мистецького регіону.

ЦІКАВІ ФАКТИ. СИМВОЛІКА ВИШИВАНКИ

  • Вишивка хрестиком є найпопулірнішим швом, який застосовують у найрізноманітніших виробах. Наприкінці 19 століття така вишивка поширилася по всій Україні. Елементи орнаменту, які виконувалися хрестиком, найчастіше мали рослинний чи геометричний характер.

  • Сорочка (особливо ж чоловіча) - символ кохання й вірності. У давньому замовлянні сказано: «Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був. У деяких народних піснях, як зауважив О.Потебня, образ не пояснюється, але його можна зрозуміти на основі символічних значень.

  • У другій половині XIX ст. в європейській фольклористиці широко обговорювали сюжет про графа, який потрапив у полон до невірних, і про його дружину. Біла сорочка, дана дружиною чоловікові, — символ вірності: поки сорочка біла, доти жінка вірна. Випрати сорочку в чумацьких піснях означає полюбити чумака, навіть якщо він одружений. Характерно, що не завжди чумак погоджується на любовні стосунки з випадковими особами жіночої статі (в піснях це переважно дівчата або молода шинкарка-здирниця), не дозволяє їм «прати сорочку», хоч вона й не біла, бо «сьома неділя». Таким чином, чумак зберігає вірність коханій дівчині, до якої має повернутися.

  • Вишивка "білим по білому" - це художній прийом, у якому рельєфний узор вишивки створює гру світла, то вбираючи, то відбиваючи його; поєднуються до десяти технік вишивки, а їх різноманітне сполучення дають безліч вишуканих орнаментальних композицій; філігранна краса узорів досягається використанням наскрізних технік вишивки. Вдивляючись у такі узори, відчуваєш все зовсім по іншому - плин часу, мить зупиняється, душа відпочиває й тільки диву дивуєшся, як можна створювати таку тонку роботу...

    Докладніше:

  • День вишиванки / Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/День_вишиванки

  • Українська вишивка - етнічний бренд, перевірений історією [Електронний ресурс] // UA Modna. – Режим доступу : http://www.uamodna.com/articles/ukrayinsjka-avtentychna-vyshyvka-brend-tysyacholitj/

  • 10 цікавинок про українські вишиванки [Електронний ресурс] // UA Modna. – Режим доступу : http://www.uamodna.com/articles/10-cikavynok-pro-ukrayinsjki-vyshyvanky/

  • Мовою барв, орнаментів і крою. УКРАЇНСЬКИЙ народний костюм [Електронний ресурс] // UA Modna. – Режим доступу : http://www.uamodna.com/articles/ukrayinsjkyy-narodnyy-kostyummovoyu-barv-ornamentiv-kroyu/

  • Українська вишиванка: історія та легенди [Електронний ресурс] // Національний музей народної архітектури і побуту України : сайт. – Режим доступу : http://www.pyrogiv.kiev.ua/narodni-remesla/vyshyvanka-istoriia-ta-lehendy.html

  • Українська вишивка : Значення символіки української вишивки ; Рушник ; Вишиванка ; Куточки ; Каталог узорів [Електронний ресурс] // Art-time - твори разом з нами : сайт. – Режим доступу : http://art-time.at.ua/index/0-30. – Назва з екрана.

  • Історія української вишивки [Електронний ресурс] // Цікаво про Україну : сайт. – Режим доступу :http://ukraine.ui.ua/ua/izobrazitelnoye-iskusstvo/istoriya-ukrainskoy-vyshyvki. – Назва з екрана.

  • Історія української вишивки [Електронний ресурс] // Острів знань : сайт. – Режим доступу :http://biblioteka.ostriv.in.ua/publication/code-1D4396AE28C/list-1261DEB1F27. – Назва з екрана.

  • Історія вишиванки : Жіночі вишиванки ; Чоловічі вишиванки ; Дитячі вишиванки ; Ексклюзивні вишиванки ; Футболки з вишивкою [Електронний ресурс] // VISHIVANKA.ORG : сайт. – Режим доступу :http://vishivanka.org/istoriya-vishivanki.html. – Назва з екрана.

  • Медведчук Г. К. Історія української вишивки [Електронний ресурс] / Г. К. Медведчук // Гарбуз : сайт. – Режим доступу :  http://garbuz.org.ua/statti/vishivka/istoriya-ukrayinskoyi-vishivki.html. – Назва з екрана.

  • Історія та особливості української вишиванки [Електронний ресурс] // I.Ua : блог. – Режим доступу :http://blog.i.ua/community/2785/1214957/. – Назва з екрана.

  • Українська вишивка : Народні костюми ; Історія виникнення вишивки [Електронний ресурс] // Роменко Лара : персональний сайт. – Режим доступу : https://sites.google.com/site/romenkolara. – Назва з екрана.

  • Історія української вишивки [Електронний ресурс] // Вишивка інфо :
    сайт. – Режим доступу :http://www.vyshyvka.info/istoriya-ukrajinskoji-vyshyvky/. – Назва з екрана.

  • Файчак І. Національний костюм [Електронний ресурс] / І. Файчак // Духовність і культурна спадщина України : сайт. – Режим доступу : http://ridna-ukraina.com.ua/nationalsuit/. – Назва з екрана.

  • Розвиток українського народного костюма [Електронний ресурс] // Osvita.Ua : сайт. – Режим доступу :http://osvita.ua/vnz/reports/culture/10959/. – Назва з екрана.

  • Формування традиційного одягу українців [Електронний ресурс] // Навчальні матеріали онлайн : сайт. – Режим доступу : http://pidruchniki.com/istoriya/formuvannya_traditsiynogo_odyagu_ukrayintsiv. – Назва з екрана.

  • Бірюк О. І. Український національний костюм – частка народної душі [Електронний ресурс] // Шосткинський краєзнавчий музей : сайт. – Режим доступу: http://museum.shostka.org/publ/scientific_publications/ukrajinskij_nacionalnij_kostjum/5-1-0-72. – Назва з екрана.

  • Кара-Васильєва Т. Український рушник [Електронний ресурс] / Тетяна Кара-Васильєва, Алла Чорноморець // Про Україну : сайт. – Режим доступу : http://about-ukraine.com/index.php?text=706. – Назва з екрана.

  • Символіка українського рушника, вишивки [Електронний ресурс] // Про Україну : сайт. – Режим доступу :http://about-ukraine.com/index.php?text=117. – Назва з екрана.

  • Вірші про вишиванку [Електронний ресурс] // Ти вдома! : блог. – Режим доступу : http://ty-vdoma.blogspot.com/2015/05/blog-post.html. – Назва з екрана.

  • Поетична вишиванка [Електронний ресурс] // ТОПІЛЬЧЕ : сайт. – Режим доступу : http://topilche.te.ua/index.php?id=51&Itemid=186&option=com_content&view=category. – Назва з екрана.

  • Два кольори: Квітка Цісик // YouTube. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=7-ml3FQhFv0

  • Квітка Цісик - Рiдна мати моя // YouTube – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=dF1j-SQzrCg

Переглядів: 3924 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика