Середа, 08.05.2024, 12:13                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2018 » Січень » 25 » Тетянин день, Тетяна Водохресна, Бабин кут, День студентства...
12:22
Тетянин день, Тетяна Водохресна, Бабин кут, День студентства...
Щорічно 25 січня в релігійному світі відзначають День Тетяни.
Це досить шановне свято, яке з'явилося дуже давно. І за свою історію воно обросло величезною кількістю легенд, які пов'язані з обрядами і прикметами в День Тетяни.
Тетянин день, Тетяна Водохресна, Бабин кут, День студентства...
 
Трохи історії.
Це свято назване на честь святої Тетяни – християнської мучениці, яка жила в Римі під час правління імператора Александра Северуса.
Тетяна виросла у сім’ї християн. Однак, у той період у Римі було багато язичницьких храмів, в яких практикували жертвоприношення. Християни відмовлялись брати участь у цих церемоніях. Тож їх силою залучали до язичницьких святкувань. Одного разу схопили і святу Тетяну. Її змусили принести жертву Аполлону. Але під час її молитви статуя ідола впала і розбилася. Після цього дівчину відправили під суд. Її жорстоко катували, кидали до в’язниці, намагалися втопити та, врешті, стратили.
За те, що Тетяна навіть перед обличчям смерті не зреклася Христа, церква визнала її святою та відзначає її свято щороку 25 січня.
 
Також це один із Днів студента.
Ще в 1755 році 12 (25) січня, на честь іменин матері Івана Шувалова Тетяни Родіоновни, цариця Єлизавета поставила свій імператорський підпис під указом про заснування першого Московського університету. Через 36 років, в 1791 році, в невеликому флігелі навчального закладу відкрили студентську церкву святої Тетяни. Збіги випадкових обставин привели до того, що 25 січня спочатку став Днем заснування університету, а трохи пізніше - стало відзначається Днем студента.

Радянська влада заборонила веселе молодіжне свято. В Україну воно повернувся лише в 1992 році.

Святкування Дня студента проводиться за сприяння Міністерства молоді та спорту України, за підтримки Кабінету Міністрів України та Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України та включає ряд просвітницьких, громадських та культурно-мистецьких заходів для молоді та за її участю.
Оскільки це відбулося в день святої Тетяни, то російські та українські студенти й святкують Тетянин день як День студента.
Так як Тетянин день має також язичницькі корені, то раніше, усі, хто не мав ніякого відношення до студентства, проводили це свято по-іншому. 25 січня тоді закликали весну.
Існує ще одна назва свята - Бабин Кут, що  була пов'язана з місцем у будинку, де дівчата раніше проводили більше часу, там перебувала все домашнє начиння і було щось схоже на сучасну кухню. У цей день жінка наділяли її особливими магічними повноваженнями, їй виявлялося особливу повагу. Щоб прогнати люті хрещенські морози і прискорити прихід весни господині пекли коровай або хлібину в формі Сонця. Ледве хліб встигав трохи охолонути, вона відламувала по шматку і роздавала кожному члену сім'ї. Так він отримував тепло, світло, силу і здоров'я від весняного сонечка. Кожен із членів сім’ї обов’язково повинен був спробувати його. В іншому випадку Сонце йому не віддасть свого тепла. Варто звернути увагу, що господині цей коровай готували протягом декількох днів, так як процес випічки супроводжувався безліччю ритуалів.
25 січня традиційно виконували "жіночу" роботу. Так, господині готували їжу, прали білизну, мили хату. Однією із основних традицій було вибивання доріжок. З самого ранку всі молоді дівчата йшли на річку прати і вибивати доріжки. Після того, як дівчата справлялися зі своєю роботою, до них приходили хлопці і допомагали віднести половики додому, які потім вивішувалися на паркан. Судячи по чистоті й красі килимка на підлозі судили і про дівчину.
Отже, Свята Тетяна, яка була піддана тортурам за віру за часів імператора Олександра - покровителька всіх жінок і студентів. 
Звичайно, подібні свята завжди були не тільки релігійними, але й народними. Тому, з часом, в День Тетяни з'явилося кілька цікавих прикмет.

Народні прикмети та повір'я на 25 січня

  • Дівчинка, народжена в цей день, отримає заступництво святої Тетяни і обов'язково стане в майбутньому доброю господинею.

  • У Тетянин день потрібно вийти на пагорб і загадати на сонці бажання. Якщо робити це щиро від всієї душі - воно обов'язково збудеться.

  • Якщо під час приготування випічки, вона тріснула, значить, у вашому будинку станеться щось дуже погане.

  • Щоб добре вродила капуста в цей день потрібно змотувати пряжу в тугі клубки.

  • Якщо світанок сонячний - чекай ранню весну і швидкий приліт птахів.

  • Якщо йде сніг - влітку буде багато дощів

  • Ясна і морозна погода в Тетянин день - літо буде в міру теплим і без особливих перепадів температури.

  • Жінки, які народилися в Тетянин день, будуть хазяйновитими. В якості талісмана їм варто носити чорний агат

  • Великі замети у Тетянин день - буде багато хліба

  • Заметіль і сильний вітер 25 січня - буде посуха, неврожай і невдала риболовля

  • Зоряне небо в День Тетяни - прикмета, яка віщує ранню весну.
















Докладніше за посиланнями:

Переглядів: 1010 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика