Четвер, 09.05.2024, 20:21                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2017 » Червень » 5 » Така цікава й дивовижна Японія
19:16
Така цікава й дивовижна Японія

Скільки різних трав!
І в кожної свої квіти.
Оце і є подвиг!

Японія - загадкова східна країна, її традиції мають тисячолітню історію і, по сей день, шануються японцями. Японська культура, манера поведінки в суспільстві, взаємини в сім'ї вражають своїм сталістю в сучасному світі, де традиції поколінь відходять у минуле. 

2017 рік за ініціативою Президента України оголошено роком Японії в Україні. Не викликає сумніву, що це - ще один крок на шляху до співдружності двох країн, а зближення українського та японського народів посприяє розвитку діалогу культур, таких своєрідних і цікавих.
Цьогоріч виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною. Для відзначення цієї дати проводиться «Рік Японії в Україні», в рамках якого буде реалізовано ряд культурних заходів та подій.  Було обрано офіційний логотип «Року Японії в Україні», присвяченого святкуванню 25 річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною. Цей логотип створений японським графічним дизайнером паном Томоо Каваі, який проживає у префектурі Шіга. Головним мотивом у цьому логотипі стали національні прапори обох країн. Хіномару* і пасхальне яйце притуляються один до одного, чим символізують дружні відносини між Японією та Україною. Даний дизайн було обрано серед 32 інших пропозицій, представлених на розгляд Посольства Японії у період від 22 серпня до 7 жовтня цього року.
Японію називають «країною сонця, що сходить» або «країною вранішнього сонця». Неофіціальним символом Японии є сакура.
11 лютого Японія відзначає державне свято – День заснування держави. 

Загальні відомості:

  • Японія – острівна держава, яка розміщена на близько 3 тис. островів. Найбільшими з них є : Хоккайдо, Хонсю, Сікоку, Кюсю.
  • Давня назва держави – Ямато.
  • Столиця Японії – Токіо, "Східна столиця",яка розміщена на острові Хонсю.
  • Площа Японії – 372 тис. км2.
  • Населення - близько 128 млн. чол.
  • За формою правління Японія – це конституційна монархія із травня 1947 року. З 1989 року імператором Японії є Акіхіто , який є "символом держави і єдності народу".
  • Держава поділена на 47 префектур.
  • Це високорозвинена держава. За обсягами ВВП займає 3-є місце в світі після США та Китаю.
  • Входить до " Великої 7".

Японія - гірська країна: 75% становлять гори, найвищі на о. Хонсю - Японські Альпи (3000м). Найвища вершина - г. Фудзіяма (3776 м), в перекладі - Священна гора. Біля Японії проходить Тихоокеанський сейсмічний пояс, що спричиняє часті землетруси (7-8тис. на рік), 150 вулканів, 15 діючих вулканів. Вулканічна лава є цінним добривом, тому люди,в боротьбі за родючу землю, на свій ризик, підкорюють вулкани та живуть на їх схилах. 25% території - найбільша рівнина - Канто. Клімат різноманітний - від помірного до субтропічного мусонного. Тільки тут и можете зустріти бамбук під снігом; макак, які гріються взимку у термальних водах гірських озер. Доречі, саме вода із термальних джерел використовується японцями для бані фуро. У Японії дефіцит води, оскільки водними ресурсами забезпечена слабо. Річки короткі і переважно використовуються для зрошення. Земельними ресурсами теж малозабезпечена - 0,003га/ч.2/3 території під хвойними, субтропічними вічнозеленими лісами та кущами. Японія також бідна на мінеральні ресурси. В її надрах знаходиться майже вся таблиця Менделєєва, проте ресурси знаходяться в незначній кількості. Невеликі запаси мідних руд, поліметалічних, залізних, кам'яного вугілля. перше європейці побували в Японії в середині 16 ст., проте доступ іноземців в країну був заборонений. Лише в середині 19 ст. Японія відкрила свої кордони, але регулює в'їзд в країну. За кількістю населення країна займає 7 місце в світі і є єдиною країною, яка в результаті проведеної демографічної політики перейшла від ІІ типу відтворення населення до І. Японія - однонаціональна держава - 99,7% японці, нація здорових людей з найнижчим у світі показником дитячої смертності.

Середня тривалість життя 80,7 р. Середня густота населення - 327ч/км2. Проте фактична густота ще більша - дефіцит території. У Японії 200 великих міст, урбанізація становить 76%, найбільші агломерації - Токіо, Осака, міста-мільйонери - Кобе, Кіото, Нагоя,. Найбільший мегалополіс - Токкайдо. Щоб вирішити проблему дефіциту території будують хмарочоси, будинки-акваріуми.

Мова досить специфічна: 2 азбуки, ієрогліфічна писемність запозичена в Китаї в 6 ст. У повсякденному житті вживають 2000 ієрогліфів та 46 літер, 2 алфавіти. Японські тексти читаються згори до низу та справа наліво. Це країна високої культури і суцільної грамотності.

Цікаві факти про Японію

  • У Японії щороку реєструється понад 1500 землетрусів, хоча велика частина з них дуже незначні.
  • Японія є батьківщиною різних видів бойових мистецтв, таких як карате, дзюдо, сумо, ніндзюцу, Кендо, Дзю-дзюцу, айкідо та інших.
  • Японія налічує 18 лауреатів Нобелівської премії.
  • У Японців в будинках немає центрального опалення, зате тротуари і дороги в зимовий час підігріваються, щоб не було ожеледиці.
  • У кожній місцевості в Японії є свої свята. За різними підрахунками, їх кількість становить від 100 до 300 тисяч, і особливості кожного з свят відображають побут і характер жителів тієї місцевості, де проводиться свято.
  • В Японії існує правило щодо виховання дітей: до 5 років з дитиною звертаються як з «королем», це період вседозволеності, до 15 років - як з «рабом» - час жорсткого обмеження, і після 15 - як з рівним.
  • Середній зріст японки - 155, японця - 163 см.
  • Японці - трудоголіки! Тривалість річної відпустки становить 7 днів.
  • Улюблений вид спорту - сумо, останнім часом почав набирати обертів футбол.
  • В Японії залишати чайові вважається ознакою дурного тону.
  • Японський папір - васі - відрізняється особливою міцністю. З нього навіть виготовляли одяг. Вікна та двері в традиційному будинку затягувалися білим папером. Традиції ручного виготовлення міцного і красивого паперу васи передаються в Японії з покоління в покоління. У 2014 році після вивчення технології виготовлення і процесу передачі професійних знань три види японського паперу, що виготовляються в трьох різних префектурах, були внесені в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Японія — дуже цікава країна, у якої багато, на наш погляд, дивних традицій. Причому ці традиції не тільки давні, а й ті, які увійшли в життя японців зовсім недавно. Ось лише декілька з них:
Обнімашки з дівчиною. За певну плату молода людина може провести ніч в ліжку з дівчиною, при цьому ніякого інтиму, вони просто сплять. За додаткову плату можна спати в обнімку. Є окремий тариф на додаткові послуги, такі як: «погладити дівчину за волосся», «дивитися один одному в очі» і т. п. Така послуга у Японії досить популярна і нікого не дивує.
Найкоротший ескалатор в світі. Японці настільки звикли полегшувати своє життя з допомогою сучасної техніки, що навіть невелика сходи здається їм рудиментом минулого. В універмазі міста Кавасакі знаходиться найкоротший у світі ескалатор, у ньому всього п’ять сходинок.
Капсульний готель. В Японії  поширені готелі для одинаків — капсульні. Більше однієї людини в «номер» такого готелю не поміститься, та й то тільки лежачи. Номерний фонд такого готелю нагадує швидше камеру зберігання з її осередками, ніж повноцінне житло для людей.
Сортування та пакування сміття. Сміття повинне бути заздалегідь відсортовано за типами і видам. У багатьох містах практикують сортування різних типів відходів в мішки різного кольору, прозорі або напівпрозорі мішки, щоб можна було легко розпізнати вміст. Є три основних типи сміття, які слід упаковувати окремо: спалювані відходи, неспалювані та відходи, що йдуть на вторинну переробку. Конкретні правила пакування сміття встановлює місцева адміністрація і їх слід уточнити при в'їзді на нове місце проживання. Для великогабаритного сміття - велосипедів, меблів, пральних машин, кондиціонерів та ін. - є свої правила. Часто потрібно купити в супермаркеті або комбини спеціальну марку, яка наклеюється на предмет, що викидається. Для сміття відведені особливі місця, куди потрібно виносити сміття тільки в певні години певних днів (наприклад, до 10 години ранку по середах). Графік збору сміття встановлює місцева адміністрація, і його слід дізнатися безпосередньо за місцем проживання.
Традиційна японська церемонія чаювання. Це не просто спосіб втамувати спрагу або провести вечір в хорошій компанії, яким вона є для нас. Для японців це особлива традиція, в якій злилися споглядання природи і насолоду предметами мистецтва. Чайна церемонія (тяною) сповнена умовностей, які педантично дотримуються.

Детальніше можна прочитати за посиланнями:

 

Переглядів: 3100 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика