Четвер, 09.05.2024, 11:36                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2019 » Квітень » 23 » Святкуємо День книги та авторського права
07:34
Святкуємо День книги та авторського права
Вчасно прочитана книга - величезний успіх. Вона здатна змінити життя, як не змінить його кращий друг і наставник.
П.Павленко
За всю історію існування книг вже дуже багато було сказано, яке ж значення має книга в житті людей. Книга — це джерело знань, носій різноманітної інформації, доступ до головних людських цінностей, духовних та творчих досягнень всього людства. Книга — це основа і фундамент будь-якого освітнього процесу, самоосвіти та пошуку внутрішньої гармонії. Т.Г. Шевченко казав : «Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння».
Звичайно, розвиток інформаційних технологій призвів до створення нових джерел інформації. Працюючи за комп'ютером, легше шукати пояснення на сайтах Інтернету, ніж шукати довідник і довго гортати його сторінки. Але все, що ми знаходимо в Інтернеті, раніше було написано в книгах, і основна інформація людству до сих пір передається письмовими джерелами.

Історія авторського права веде свій початок, як вважають науковці, з появи друкування, і перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів, а перша міжнародна конвенція, яка стосувалася захисту авторських прав, прийнята в інтересах книговидавців. Першим нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається прийнятий у 1709 році в Англії "Статут королеви Анни". Закони, нормативні акти щодо авторського права стали з'являтися в усьому світі. Французький закон ввів норму – право слідування, яка відносилася до прав спадкоємців автора та поширювала дію майнових прав після смерті автора.

Всесвітній день книги й авторського права святкують щороку. 23 квітня 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, М.Коцюбинський, а народилися Моріс Дрюон, Григорій Тютюнник, Андрій Курков і Володимир Набоков.
Бібліотека пропонує віртуальну інформаційну виставку "Відкриваючи книгу, ми відкриваємо світ...", підготовлену до Всесвітнього дня книги і авторського права.
 

 
Переглядів: 737 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика