Четвер, 09.05.2024, 06:27                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2018 » Лютий » 19 » Міжнародний день рідної мови
18:42
Міжнародний день рідної мови
Шановні друзі!
21 лютого у світі відзначається Міжнародний день рідної мови.  З цієї нагоди пропонуємо нові виставки літератури, що експонуються у читальному залі та відділі абонементу (фото). Знайомтесь! 
Також пропонуємо віртуальний стенд "Рідна мово моя! Ти душа України..."

ЦІКАВІ ФАКТИ
  • Українська мова — одна з найбагатших мов світу. Окремі слова мають десятки синонімів, найрізноманітніші пестливі форми…Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів:  обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. Але абсолютний рекордсмен — слово «бити». Згідно з Коротким словником синонімів української мови, їх аж 45: парити, шпарити, періщити, сікти, хльостати, чесати, клепати, батожити, бичувати, кропити, шмагати, шкварити, бухати, товкти, підсип, гатити, гамселити, голомшити, гріти, дубасити, духопелити, жарити, пригощати, тощо.

  • Українська входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення.

  • Українська мова є однією з найпоширеніших мов у світі, і за кількістю носіїв займає 26-те місце у світі.

  • Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

  • Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера «п». Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є «ф». В українській мові слова, які починаються з цієї літери, в більшості випадків, запозичені з інших мов.

  • У 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли (на території сучасної України), того самого Аттіли, який розгромив Римську імперію, записав слова «мед» і «страва».

  • У 1918—1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.

  • Однією з офіційних мов Великого князівства Литовського була руська мова.

  • За межами Європи українська мова має напівофіційний статус у США (округ Кук штату Іллінойс). Відомо, що округ Кук у штаті Іллінойс — це 16-й з найбільших у світі урядів місцевого самоврядування. В цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйона населення, до складу округу входить місто Чикаго разом iз передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у даному районі.

 

Переглядів: 839 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика