Четвер, 09.05.2024, 13:54                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2018 » Лютий » 14 » Міжнародний день дарування книги
15:03
Міжнародний день дарування книги

Книга — це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. М. Рильський

Крім того, що 14 лютого - день закоханих, в цей день світ ще відзначає Міжнародний день дарування книги (International Book Giving Day).

Свято, що об'єднує всіх, хто дарує книги дітям і прищеплює їм любов до читання відзначається щорічно з 2012 р з ініціативи засновника сайту дитячої книги Delightful Children's Books в США Еммі Бродмур.
Ідею його створення підказав маленький син Еммі, який запитав її, чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги?
Спочатку Еммі Бродмур просто розсилала різним людям в Мережі пропозицію взяти участь в ініціативі. За три роки свого існування ініціатива дарування книг отримала підтримку в усьому світі та продовжує знаходити нових ентузіастів і учасників. Просуванню свята сприяла підтримка відомих авторів, блогерів та письменників. З кожним роком все більше книжок, як уже читаних, так і зовсім нових, вирушає в дорогу в усі куточки світу.
Є у цього заходу свій офіційний сайт (англійською) http://bookgivingday.com/, де можна зареєструватися як учасник, подивитися, як день відзначають інші, і надихнутися їх прикладом, скачати корисні матеріали, залишити відгук.

Міжнародний день дарування книг - це на 100% добровільна ініціатива, спрямована на підвищення інтересу і доступу до книг і бібліотек.

Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.

Адже книга – один із найцінніших винаходів людства, вона — невичерпне джерело мудрості, супутник, найкращий порадник у життєвих ситуаціях і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини. Книга дасть нам гарну пораду і відповіді на багато запитань, навчить жити, любити і працювати заради самих себе і своїх рідних, заради свого народу. Недарма в народі кажуть: «Хто багато читає, той багато знає». 

Етимологія слова "книга" дотепер остаточно не з'ясована. Слов'янські визначення книги (російське "книга", сербське "шіга", польське "кзіцгка", чеське "кпігіа") зводяться до старослов'янського "кна" і до старокитайського "кюань" (чжуан), що означає сувій, а на сучасному етапі - розділ книги.

Грецьке "бібліо" латинське "лібер"у арабське "штаб", подібне слов'яно-балтійському "книга", трактується майже однаково: 1) предмет; 2) твір; 3) частина твору. Свою кореневу недоторканність цей термін зберігає і до наших днів.

У словнику В.Даля для книги дається три визначення: перше - "зшиті в одну палітурку аркуші паперу або пергаменту" (тобто формальний образ книги як матеріального об'єкту), друге - "писання, все, що в книзі міститься" (тобто змістова сторона поняття), третє - "розділ, відділ в об'ємному письмовому творі".

Енциклопедичний словник Брокгауза й Ефрона, не даючи визначення книзі, пропонує невелику історичну довідку, де наводяться дані про те, як сформувався звичний для нас зовнішній вигляд книги.

Не пізніше 863 р. (часу подорожі Св. Кирила в Корсунь, після чого він узявся за винахід алфавіту), у мовах слов'ян уже був якнайдавніший, стійкий і абсолютно визначений термін книги від праслов'янського "кнети", тобто "знати". Утім, згадані терміни активно застосовувалися й застосовуються як синоніми.
Сучасний термінологічний словник з архівістики дає таке визначення поняттю "книга" - "одна з форм матеріальної конструкції документа у вигляді оправленого блоку скріплених у корінці аркушів паперу".

У Вікіпедії дається таке визначення: "Кни́га, книжка — письмовий запис, неперіодичне видання у вигляді зброшурованих аркушів друкованого матеріалу, набір письмових, друкованих, ілюстрованих або порожніх аркушів, виготовлених з паперу, пергаменту або іншого матеріалу, як правило, скріплених з одного боку. Сторони аркуша називаються сторінками.
Книга виготовлена в цифровому вигляді називається електронною книгою. Озвучену й записану на матеріальний носій книгу називають аудіокнигою (звуковою книгою, книгою вголос).
Книжкова крамниця або книгарня — крамниця, де продаються книги. Також книги можна позичати у бібліотеках на певний час.
Любителя книг, як правило, називають книголюбом, бібліофілом, або, неформально, книжковим хробаком (від англ. Bookworm)".

НБ СНУ ім. В.Даля вітає всіх з цим чудовим святом!

Приходьте і ми подаруємо вам зустріч з цікавими, дотепними, пізнавальними, романтичними, поетичними, діловими і приємними співрозмовниками - книгами! Книгами, які зроблять ваше життя більш насиченим, багатше і яскравіше. Ми завжди чекаємо вас в бібліотеці.
Шановні читачі!
Наукова бібліотека проводить постійно діючу акцію «Подаруй бібліотеці сучасну книгу». Приєднуйтесь до акції! А ми будемо щиро вдячні за подарунки!

Переглядів: 1058 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика