Середа, 08.05.2024, 22:46                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2021 » Лютий » 15 » Літературні ювілеї лютого 2021 року
22:31
Літературні ювілеї лютого 2021 року
Шановні коричтувачі!
До знаменних літературних дат, що відзначаються в лютому 2021 року, на абонементі художньої литератури оформлена книжкова виставка з циклу «Літературні ювілеї року». Розділи виставки присвячені 120-річчю від дня народження Валер’яна Підмогильного, 115-річчю від дня народження Муси Джаліля і 150-річчю від дня народження Лесі Українки. На виставці представлені твори письменників, біографічні, літературознавчі, ілюстративні матеріали. Запрошуємо всїх бажаючих до перегляду виставки (див. фото)
За матеріалами виставки ви зможете ознайомитися з творами письменників, яких поєднує талант, трагічність долі і висока мужність в час випробувань.
Український прозаїк-новатор Валер’ян Підмогильний в романі «Місто» першим в нашій літературі порушив філософсько-психологічні проблеми урбанізації. Його творчість поєднувала в собі синтез національного та загальнолюдського, а переклади з французької до сьогодні вважаються неперевершеними. Але його таланту не судилося розквітнути: він загинув у сталінських таборах у 36 років.
 
У 38 років талановитий татарський поет Муса Джаліль був по-звірячому страчений на гільйотині у фашистській тюрмі за спротив фашистському режиму. Про подвиг поета на Батьківщині довідались завдяки віршам, що їх писав Джаліль в тюрмі Моабіт, а співкамерники змогли винести іх на волю. 115 віршів, що містили рукописні зошити поета, об’єднали у цикл «Моабітський зошит». Вражає натхненність цих віршів, прагнення волі для боротьби за свободу Батьківщини. Щоб мати такі відчуття, такі думки, а головне - здійснювати дійовий спротив катам, треба бути людиною дивовижної відданості і мужності. В 1956 році Муса Джаліль був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.
 
Велика українська поетеса Леся Українка прожила всього 44 роки, але стала однією з фундаторів новітньої української літератури і отримала світове визнання. Багатогранність і розмаїття її творчості викликає здивування і захоплення: поезія, проза, драматургія, публіцистика, літературна критика, музикознавство, історія, етнографія, фольклор. Коли ж дізнаєшься, що ця неосяжна спадщина, лейтмотив якої є «міць духу людського», була створена тендітною жінкою, що страждала від невиліковної хвороби практично все життя, застигаєш від подиву, захоплення і вдячності за приклад мужньої гідності.
Переглядів: 588 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика