Четвер, 09.05.2024, 08:36                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2022 » Жовтень » 26 » Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності 2022
14:58
Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності 2022
З 24 по 31 жовтня у всьому світі святкують Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності. Цьогоріч він проходить за темою «Плекання довіри: імператив медіа та інформаційної грамотності».
Національний проєкт з медіаграмотності МКІП Фільтр пропонує українцям долучитися до святкування Глобального тижня медіаграмотності та взяти участь в активностях для тренування навичок на обізнаність в інформаційній сфері.
  • 27 жовтня (четвер) вперше в Україні пройде національний тест з медіаграмотності.
Захід відбуватиметься за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, спільно з програмою USAID «Мріємо та діємо» та проєктом «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» (IREX).
Платформа для проходження тесту буде відкрита тричі на день протягом 30 хвилин. Початок тесту – об 11:00, 15:00, 19:00.
Пройти тест можна за посиланням, яке буде опубліковано на сайті «Фільтра» 27 жовтня (https://filter.mkip.gov.ua).
Кожен учасник гарантовано отримає сертифікат. А 30 учасників, які дадуть найбільшу кількість правильних відповідей за найшвидший час, отримають подарунки.
Переможців тесту організатори оголосять 28 жовтня у своїх соцмережах та на сайті, а також надішлють сповіщення переможцям на електронну пошту.
  • 27 жовтня о 16.30 «Фільтр» проведе онлайн-лекцію «Як стати джедаєм на інформаційному фронті?» для всіх охочих студентів України.  Посилання для реєстрації учасників онлайн-лекції: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScgSY.../viewform
  • Спеціально до тижня медіаграмотності Фільтр підготував словник, який уніфіковує термінологію з медіаграмотності, що використовується в Україні та світі. Він ознайомить вас із основними поняттями теми, такі як, наприклад, фактчекінг, кукіс, клікбейт, інфлуенсер, фішинг тощо. Ознайомитись зі словником 

  • інформаційні листівки на тему медіаграмотності у PDF-форматі. Вони стануть у пригоді для організації занять на тему медіаграмотності у навчальних закладах. Серед тем:
 - як перевірити достовірність фото?
 - чи можна довіряти Вікіпедії?
 - як працює російська пропаганда в мультиках?
- які є 5 інструментів пропаганди?
- як виявляти дезінформацію?
Ознайомитись з документами тут.
  • на сайті «Фільтра» у розділі «Викладачам та студентам» ви можете ознайомитися з посібниками з медіаграмотності, методичними матеріалами онлайн-курсу Very Verified від IREX, плакатами та стендамиhttps://filter.mkip.gov.ua/vykladacham-ta-studentam/

  • ресурси до Глобального тижня медіа та інформаційної грамотності, з якими можна ознайомитися за посиланням: https://medialiteracy.org.ua/wp-content/uploads/2022/10/Resource_MIL_Week_2022.pdf 
  • курс «Медіаграмотність для освітян» від Prometheus, під час якого педагоги зможуть удосконалити знання, зокрема про те, як медіа впливають на людину, психологічні засади медіаграмотності, як захистити дітей від кібербулінгу.

Крім того, серед українських ініціатив до Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності 2022:
  • Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у співпраці з Освітнім Центром Верховної Ради України проведе тренінг для школярів та студентів на тему «Дезінформація у соціальних мережах». Тренінг відбудеться 27 жовтня о 14:00.
  • Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 28 жовтня також запускає навчальний інтерактив на своїй сторінці в інстаграмі.  У межах такого інтерактиву щотижня планується публікація інтерактивних завдань на тему дезінформації та коротких пояснень до них. 
  • На сторінках ГО “Інтерньюз-Україна” в соціальних мережах протягом тижня головні герої коміксу «АРТІ VS ФЕЙК. ч.1 Фабрика новин» проєкту #ARTIFAKE ділитимуться секретами та корисними ресурсами з інформаційної грамотності. А за участь у цих активностях організатори розіграють комікси.
  • Куншт планують опублікувати переклад дослідження польських вчених про дезінформацію в росії. Наразі є дві частини (тут і тут), цього тижня будуть опубліковані третя й четверта. 
Переглядів: 240 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика