Субота, 20.04.2024, 09:29                                                      +38(06452)2-89-87     library@snu.edu.ua    Години роботи     Запис до бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Власні бази даних
Доступ до баз даних
Університет

Головна » 2015 » Жовтень » 27 » До уваги науковців: наукова інформація у відкритому доступі
09:22
До уваги науковців: наукова інформація у відкритому доступі


До наукової інформації у відкритому доступі можна віднести безкоштовні онлайнові примірники журнальних статей, доповідей та виступів на конференціях, технічних звітів, тез, авторефератів дисертацій і дисертацій, дослідницьких матеріалів. У більшості випадків їх можна вільно використовувати для досліджень, навчання та інших цілей.

Існують декілька способів забезпечення відкритого доступу. Науковець може розмістити свою публікацію в архіві чи репозитарії відкритого доступу, або опублікувати її в журналі відкритого доступу. Окрім того, дослідник може розмістити текст публікації на власному веб-сайті або на веб-сайті свого наукового підрозділу. Всі ці шляхи надають набагато вільніший доступ до наукової публікації, на відміну від статті у передплатному журналі. Перші два способи забезпечують більший систематизований підхід і збільшують шанси на те, що інші дослідники знайдуть та прочитають ці матеріали.

Згідно Будапештської ініціативи відкритого доступа (Budapest Open Access Initiative — BOAI) "під "відкритим доступом" мається на увазі відкриті для всіх публікації в Інтернеті; їх можна читати, завантажувати, копіювати, поширювати, роздруковувати, проводити свої дослідження, приєднувати до повних текстів відповідних статей, використовувати для складання покажчиків, уводити як дані в програмне забезпечення або використовувати для інших цілей при відсутності фінансових, правових і технічних перешкод, за винятком тих, які регулюють доступ до самого Інтернету. Єдиним обмеженням на відтворення й поширення публікацій і єдиною умовою копірайту в цій сфері повинне бути право автора контролювати цілісність своєї роботи й обов'язкові посилання на його ім'я при використанні роботи та її цитуванні".

Популярні  пошукові машини матеріалів у відкритому доступі:
Перелік відкритих архівів в Україні
Одним з важливих джерел наукової інформації є дисертація. Застосування сучасних технологій, використання руху відкритого доступу сприяє появі авторефератів дисертацій та дисертацій у відкритому доступі. При цьому надаються розширені пошукові можливості, надійне зберігання, а також забезпечується швидке й оперативне поширення наукової інформації в науковому середовищі. З будь-якого комп`ютера, що має вихід в інтернет, є вільний доступ до повнотекстової наукової інформації.
Нагадуємо, що

14 серпня набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки України «Про оприлюднення дисертацій та відгуків офіційних опонентів» від 14 липня 2015 р. № 758.

Згідно з наказом «на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу (наукової установи), спеціалізована вчена рада якого прийняла дисертацію (опубліковану монографію) до захисту, у розділі, в якому міститься інформація про роботу ради, розміщуються в режимі читання:

  • примірник дисертації в електронному вигляді, крім дисертації, що містить державну таємницю або інформацію для службового користування, не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати захисту дисертації, зазначеної в авторефераті дисертації, а у разі підготовки дисертації у вигляді опублікованої монографії – автореферат дисертації в електронному вигляді;
  • відгуки офіційних опонентів в електронному вигляді, крім відгуків на дисертацію, що містить державну таємницю або інформацію для службового користування, не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати захисту дисертації, зазначеної в авторефераті дисертації;
  • автореферат дисертацій крім автореферату дисертації, що містить державну таємницю або інформацію для службового користування, не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати захисту дисертації, зазначеної в авторефераті дисертації».

На виконання цього наказу  докторанти, аспіранти та пошукачі мають можливість розмістити автореферати та повні тексти дисертацій в інституційному репозитарії (електронному архіві) Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Матеріали електронного архіву eEast-UkrNUIR мають стабільний URL, метадані та індексуються пошуковими системами.

Автори можуть розмістити свої роботи самостійно. Для цього потрібно зареєструватися та надіслати лист на e-mail dspacesnu@ukr.net з проханням надати доступ до відповідної колекції. За додатковою консультацією звертайтеся до бібліотеки або на e-mail bibliosnu@ukr.net , або через сервіс Зворотній зв'язок.

Долучившись до світової наукової спільноти ми підвищимо рейтинг нашого університету.

Переглядів: 1148 | Додав: Veronika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Разом до перемоги!
Слава Україні!

SEO оптимизация



Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Бібліотека
в соцмережах
Бібліотека у Фейсбуці Бібліотека у Instagram Канал бібліотеки у YouTube
Сервіси
для користувачив

Віртуальна довідкова служба


Програма для перегляду файлів PDF


Програма для перегляду файлів DJView


Екранна лупа (для користувачів з вадами зору)


Переклад сайту (Translation site)
Творча поличка бібліотеки
Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Бібліотекар on-line!
Архів записів
Яндекс.Метрика